Зам.-председател на ДПС изключена от групата на движението в НС

Айсел Руфад бе изключена от групата на ДПС в Народното събрание. Тя е един от новоизбраните заместник-председатели на партията след националната конференция през февруари. Това припомня „24 часа“.

Вчера Руфад е била свалена от поста си на областен председател на движението в Шумен. Посочената причина била, че според устава на партията като депутат няма право да ръководи и структурата. Според активисти обаче причината е била незадоволителни резултати на изборите в региона. А и в Турция.

Преди да стане депутат тя бе пет мандата заместник-кмет на Нови пазар. С ресор екология, земеделие и управление на европейските фондове.

Това е втора промяна в състава на парламентарната група за последните три дни. Във вторник оставка заради слаб резултат на вота във Варна

подаде Филиз Хюсменова – бивш евродепутат и зам.-председател на 49-ото НС.

Вчера пък от партията бе изключен общинският съветник в морската столица и областен координатор на движението Сали Табаков. Това стана, след като бе арестуван заедно с тъста си Захир Османов и главната секретарка на МОН Албена Михайлова. Причината са неизгодни сделки.

Ако Руфад не подаде оставка, тя става вторият независим депутат в 50-ото НС след изгонването на Калоян Методиев от групата на БСП.

Междувременно днес, от решение на ЦИК, стана ясно, че на мястото на Хюсменова в НС ще влезе Хюсни Осман Адем.

Според сайта на районната избирателна комисия втори в кандидатската листа във Варна, където Хюсменова беше водач, е Месут Ердинч Рушид.

В друго решение на ЦИК се посочва, че от Рушид е постъпило заявление, с което иска да бъде заличен. И да не бъде обявен за избран за народен представител от кандидатската листа на ДПС. С решение от 13 юни 2024 г. Месут Ердинч Рушид е обявен в списък Б, под № 102 от кандидатската листа на ДПС в Трети изборен район – Варненски.

- реклама -