Зам.-министърът на културата Борислава Танева подаде оставка

Зам.-министърът на културата проф. Борислава Танева е подала оставка. Това съобщи тя в личния си Facebook профил. Танева заемаше длъжността още при бившия зам.-министър Велислав Минеков, на чийто пост бе назначен диригентът Найден Тодоров. Информацията предаде DarikNews.bg.

Танева посочва, че мотивите ѝ от поста в Министерството на културата за оставката за лични: „За моето семейството и близкото ми обкръжение не е тайна, че от доста време все по-сериозно и по-често говоря за желанието си да се оттегля от поста, който заемам в МК. Това желание се избистри окончателно и се превърна в решение да подам официално своята оставка като зам.-мин. на културата, което и направих преди малко“, пише Танева.

Тя споделя, че се чувства изтощена от изключително интензивната работа „на два фронта“ в министерството и в Националната музикална академия: „През целия този период много пъти ми се налагаше да отказвам участия в международни журита, майсторски класове, концерти и други професионални изяви на престижни форуми у нас и в чужбина“.

Танева разкрива още, че най-важният ѝ аргумент за решението е това, че през миналата година е станала баба два пъти:

„Не искам повече да се лишавам от несравнимите с нищо усещания за покой и хармония от пребиваването в съвършения детски свят.

Тези мигове са благословени и отлитат безвъзвратно бързо.“

В ретроспекцията си за работата в министерството, тя споделя, че престоят ѝ там ѝ е взел много, но и ѝ е дал много.

„Дадено ми беше да създам приятелства, родени в сложни обстоятелства, които удържаха на поривите на най-различни ветрове (понякога неочаквано бурни).

Знам, че тези хора ще останат за цял живот в сърцето ми и им благодаря!

Благодаря на министър Минеков, че ме избра до бъда до него в тежки времена и ми даде доверието си“.

Танева споделя, че не съжалява за нито една своя постъпка и си тръгва с високо вдигната глава и чиста съвест: „Участвах в много битки, а особено горда съм, че на два пъти изиграх „главна роля“ в тежката битка за спасяването на Държавните културни институти в областта на сценичните изкуства през изключително неблагоприятните ковидни и пост-ковидни времена, в които ми се падна „честта“ да работя. И да, успяхме! Два пъти! И през 2021 и през 2022 година изработеното от нас ПМС, осигури живот на Държавните културни институти и не се стигна до фалити“.

На финала тя се обръща и към новия министър на културата: „Предстоят нови битки за българската култура, за които от сърце искам да пожелая успех на Найден Тодоров в тази му нова роля. Вярвам му!“

- реклама -