Жени Начева, ваксинации, система,

Зам.-министър Жени Начева: Около 70 000 души са се записали за ваксиниране чрез електронната система, най-много са в София

„Към момента ситуацията е динамична. Затова ще говоря в приблизителни числа, не точно.

Около 70 000 души са се записали за ваксиниране чрез електронната система.

Това заяви зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева.

Сред регистриралите се на възраст 70-79 години са 10 хиляди, 50-59 – 12 хиляди, 60-69 близо 15 хиляди души.

„Около 30% от записаните са от РЗК-София, над 10 000 – РЗИ-Пловдив“, отбеляза Жени Начева. Сред челните записани в РЗИ-та са областите Варна, Плевен.

В РЗИ-тата на Видин, Смолян, Сливен, Монтана, Разград са най-малко записани.

Организацията покрива 335 ваксинационни центрове на територията на страната.

Проведени са разговори с ръководителите на всички ваксинационни центрове, за да се създаде стриктна организация на графика и осигуряването на необходимите ваксини.

Ако се освободят часове или има остатък от дози ваксини, ще бъдат включени чрез директорите на РЗИ лица от базите, които са заявили желание за ваксиниране извън електронната система за записване.

В случай, че на едно и също място има повече хора от заявилите желание чрез електронно записване, има възможност да се съсредоточат и екипи от РЗИ, за да няма напрежение по места.

Зам.-министър Начева отбеляза, че са възможни проблеми и организационни, и свързани с неинформираност, затова помоли всички за разбиране, толерантност и комуникация.

„Това е нещо, което се прави за първи път. Целта е да регулираме потоците на желаещи, максимално оползотворяване на дозите ваксини. И като всяко начало при такъв голям обхват на цялата система, да има проблеми на едно или друго място“, посочи зам.-здравният министър.

Семейните лекари също ще получават ваксини и 25 хиляди дози от „Астра Зенека“ ще бъдат разпределени към общопрактикуващите лекари.

„При следващи доставки, когато те пристигнат, личните лекари ще получат допълнителни дози ваксини“, заяви зам.-здравният министър.

Тя подчерта, че се проверява всеки сигнал, свързан с неясноти или проблем, свързан с ваксинирането.

„Ние ще проверим всеки един случай, дори лично ще проверя всеки един случай. Обръщам внимание, че ваксинирането е процес, който изисква преглед от лекар. Ръководителят на съответният медицински център трябва да е информиран и да създаде организация“, заяви тя.

Жени Начева заяви, че никъде не е упоменато, че заявената по желание ваксина ще е в наличност.

Затова ваксинирането от утре за електронно записаните лица ще започне с наличните дози ваксини, получени у нас – на оскфордската ваксина.

„Не отнемаме правото на никого за избор. Винаги сме казвали, че преценката на лекаря е водещата с каква ваксина да бъде имунизиран даден човек. Право на всеки е да изчака наличността на РНК-ваксини“, заяви тя.

Жени Начева отбеляза че, е осигурена втора доза РНК ваксина за участниците в изборите, което е приоритет.

Според нея предвид създадената организация утре не трябва да има опашки във ваксинационните центрове.

- реклама -