свине африканска чума Бозрелийско

Зам.-министър Янко Иванов: От 100 до 300 лв. глоба за кметове, които не допускат умъртвяване на прасета

Кризата с Африканската чума е овладяна, съобщи зам.-министърът на земеделието Янко Иванов пред БТВ.

„Тези, които не изпълниха нашите указания, кметовете ще получат актове за административно нарушение. Санкцията е глоба от 100 до 300 лева, всеки път се удвоява.“ Това съобщи Иванов във връзка с отказа на кметове на пазарджишки села да допуснат експертите до дворовете с домашни прасета.

„Ако пак не се съобразят, нещата ще стигнат до прокуратурата, защото това е саботаж. Има няколко кмета, които са яхнали вълната на популизма предизборно“, предупреди зам.-министърът.

Мярката, разпоредена от МЗХГ е била задължителна. Откакто е предприта крайната мярка, няма нови огнища на Африканска чума по свинете, каза зам.-министърът на земеделието и храните.

„Въпросната стопанка нарушава закона, защото няма право да гледа прасета за развъждане, а само за угояване. Умъртвяването на прасетата на баба Стоянка ще бъде извършено от наши служители. В крайна сметка тя няма как да си гледа прасетата за домашни любимци, на Коледа нали пак ще ги заколи?“, коментира той по повод отказа на стопани от село Безмер да заколят домашните си прасета.

- реклама -