Таня Михайлова, маски, ученици, дистанционно обучение
Снимка: БГНЕС

Зам.-министър Таня Михайлова: Готови сме във всеки момент отново да се премине към дистанционно обучение

„При необходимост сме готови във всеки един момент отново да се премине към дистанционно обучение“.

Това заяви зам.-образователният министър Таня Михайлова в ефира на бТВ.

„Последните наши проучвания показват, че учениците до 11 г. не представляват риск за възрастните“, каза тя, допълвайки, че в училище рискът е контролиран. По думите й тази седмица е важна и ще се наблюдава динамиката на заболяването. След 18 януари най-вероятно ще бъде разглеждан и въпросът кога по-големите ученици ще се върнат в училище. Към момента обаче няма как да бъде посочена конкретна дата.

Михайлова отново посочи, че дистанционното обучение е изключително добра алтернатива, но не може да замени присъственото обучение и ролята на учителя.

„Това оставане вкъщи, затваряне и работа само пред компютъра при всички случаи се отразява на психиката на нашите деца.

Зачестяват сигнали от родители, че децата им са по-притеснени, по-чувствителни към темата“, каза Михайлова. Според нея това ще даде отражение след години. „В децата се наслагва вина, че са преносители на вируса и сякаш възрастните прехвърлят бремето на ситуацията и върху тях“, коментира Таня Михайлова.

До момента 68 учители са загубили битката с коронавируса, информира зам.-образователният министър. Веднага щом медиците на първа линия бъдат ваксинирани ще започне и ваксинирането на учителите, като първи ще са тези в по-рискова възраст.

- реклама -