Зам.-министър Пенков: Проблем с анестезията е причинил смъртта на родилката

Очакваме предварителните доклади за починалата родилка в Плевен. Това коментира пред журналисти в „Майчин дом“ зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков във връзка с починалата родилка в Плевен

„Чух се с директора на болницата и с този на РЗИ. Окончателно ще имаме резултат след време, тъй като има направена съдебна патоанатомична експертиза. Това, което знаем, е че се е създал тежък проблем по време на въвеждане в анестезия. Оттам са се водили около час-час и нещо реанимационни мероприятия, които за съжаление не водят до добър изход, а до летален. Това е изключително жалко, съболезнования на близките“, заяви зам.-министърът.

„В момента наш екип на „Медицински одит“ е там, включително и РЗИ-Плевен е в болницата. Очакваме и техните предварителни доклади, с които ще ви запознаем. Оценката е била, че жената е здрава, тъй като е имало планирано секцио, това се появява по време на въвеждане в анестезия. Така че дали е сърдечен проблем или е масивна белодробна емболия, ще кажат колегите съдебни медици и патоанатоми. През цялото време е имало медицински екип с нея. Въвеждащият анестезията е много опитен колега с дълги години стаж. Включили са се най-добрите реаниматори. Понеже усилията са били насочени към спасяване на майката, се е получила тежка хипоксия при плода. В момента в „Неонатология“ се води борбата за спасяването на неговия живот“, обясни още той.

–––––––––––

Отговорни ЗАЕДНО!
#ОстаниВкъщи – спаси животи!
FlashNews.bg

Всичко за коронавируса тук

- реклама -