Зам.-министър осъди прокуратурата да му плати 20 000 лева обезщетение

Зам.-министър осъди прокуратурата да му плати 20 000 лева обезщетение за нанесени морални щети. Това предава lex.bg.

Бившият зам.-министър на външните работи Христо Ангеличин е спечелил делото срещу държавното обвинение заради повдигнатите му обвинения. Той беше подведен под отговорност за безстопанственост във връзка със самолетните билети на министерството.

Това става ясно от решението на Софийският апелативен съд, с което втората инстанция намали с 5 000 лева сумата, която държавното обвинение трябва да плати на Ангеличин, показа проверка на „Лекс“. Миналата година градският съд осъди прокуратурата да му плати 25 000 лева, а искът на Ангеличин е за 100 000 лева.

Ангеличин беше окончателно оневинен през септември 2020 г. Тогава тричленен състав на Върховния касационен съд (ВКС) остави в сила присъдата на Апелативния специализиран наказателен съд. С нея беше оправдан по обвинението за безстопанственост.

Окончателно: Христо Ангеличин е окончателно оправдан по обвинението за безстопанственост

Ангеличин беше обвиняем заедно с бившия министър и настоящ депутат от ГЕРБ Даниел Митов. Митов също е оправдан.

Обвиненията към тях бяха за това, че МВнР не е обявило обществена поръчка, а е сключило споразумение с Министерството на земеделието и храните (МЗХ). Причината – да ползва услугите на туроператорска фирма, с която редовен договор имало само МЗХ. Ставаше дума за фирма, която осигурявала самолетни билети, ваучери за хотелски настанявания и застраховки при служебни пътувания. Прокуратурата твърдеше, че външното министерство е изплатило на фирмата близо 500 000 лева, без да получи дължимите отстъпки от цената на билетите. След това фирмата върна парите, но тезата на обвинението беше, че престъпление има, защото случаят е като кражба на портмоне, след която извършителят е заловен и е върнал парите.

 

- реклама -