отбрана
сн. БГНЕС

Зам.-министър: Офертите за бойни машини не съответстват на финансовата рамка

Потвърждавам, че и двете оферти по проекта за бойни бронирани машини за Сухопътните войски не съответстват към момента на финансовата рамка, одобрена от Народно събрание. Това не предполага, че трябва да бъдат отхвърлени. Напротив, точно затова тази е първата процедура по провеждане на конкурс за изпълнение на инвестиционен проект, при който имаме втори етап – преговори, в които могат да бъдат съобразени офертите на участниците с изискванията ни.

Това каза зам.-министърът на отбраната Анатолий Величков.

Инвестиционният проект „Придобиване на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада” беше приет от 44-ото Народно събрание на 8 юни 2018 г. Той предвижда придобиване на 150 броя бойна и специална техника за три батальонни бойни групи, на системи и допълнително оборудване, както и обучение на състава. На 2 октомври тази година бяха отворени ценовите оферти на двете фирми – „Дженеръл Дайнамикс“ (General Dynamics) и „Патриа“ (Patria), допуснати до следващия етап в процедурата за реализация на проекта за бойни бронирани машини на Сухопътните войски.

Величков обясни днес, че предстоящите действия пред Междуведомствената работна група са да покани участниците за провеждане на изпитания на представените машини. „Ако това се случи в рамките на 2-3 или 4 месеца, ще имаме готовност през този период да проведем и преговори по отношение на цената доколкото тя трябва да бъде съобразена с гласуваната от Народно събрание финансова рамка, а именно 1 млрд. 240 млн. лв. без ДДС”, каза той.

сн. БГНЕС

Величков не отговори много ли над финансовата рамка е това несъответствие. Ако не се достигне цената, гласувана от НС има вариант, според него, да бъде представено от междуведомствената група предложение до министъра на отбраната за изграждане на актуализирано RFP – Искане за предоставяне на оферта и то отново трябва да бъде потвърдено от Народно събрание. „Но ако то ще означава повишаване на финансовата рамка, а не свързано с отбранителните способности, то е изцяло политическо решение“, каза той. На въпроса дали съществува шанс и възможност да се стартира от нулата, Величков отговори категорично положително. „Да, това е другият вариант, в момента искането на предоставяне на оферти ни дава възможност, ако след провеждането на преговорите и на изпитванията на техниката междуведомствената група, ръководена от мен, излезе със становище до министъра на отбраната, че следва да прекрати, министърът може да прекрати, или да даде писмени указания в друга посока, но това е възможно“, посочи той.

Към момента са изпратили писма и чакат отговори участниците кога могат да пристъпят към тестови изпитвания на машините. Чак след „преговорите за натиск върху цената“, по думите му, може да се пристъпи към вариантите за решение.

- реклама -