Антон Гинев
Антон Гинев е с повдигнато обвинение за безстопанственост

Зам.-министър хвърли оставка, дал милион на депутатска фирма

Прокуратурата повдигна обвинение за безстопанственост на зам.-министъра на транспорта Антон Гинев. Той е привлечен като обвиняем затова, че докато е бил директор на Национална компания „Железопътна инфраструктура“ през 2007-ма година е договорил ненужен ремонт на пътническата гара във Русе. За целта не е обявена обществена поръчка както изисква закона.

За изпълнител на ремонта е избрана фирма „Триумф“, която е била контролирана от Илия Илиев – настоящ депутат от ДПС и лидер на ромската партия ДРОМ.

10 дни след сключване на договора, по разпореждане на Антон Гинев на фирмата са изплатени авансово почти милион195 000 лева за проектиране и 732 000 лева за строително-ремонтни работи. Плащането е станало преди дори да има открита строителна площадка. В последствие фирмата не е започнала никаква дейност, ремонт не е направен, а Гинев „забравил“ да потърси обратно изплатените суми.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

След оповестяване на информацията, Антон Гинев е подал оставка пред премиера, който я е приел. В нея се посочва напускане на поста по лични причини. В момента бившият зам.-министър е на свобода срещу подписка.

До повдигане на обвинението срещу него се стигна след събиране на доказателства по досъдебното производство срещу Илия Илиев, чийто имунитет главният прокурор Сотир Цацаров поиска през март. В хода на разследването са изискани договорите, възлагани от НКЖИ на фирми и търговци, управлявани от ДПС депутата или негови близки. Въпросният договор е сред тях, като се проверяват всички плащания по договорени ремонтни работи от НКЖИ и действителното извършване на такива работи на гарови сгради и релсов път.

- реклама -