Зам.-министър е дал съгласие за превоз на 25 хиляди тона отпадъци от Италия

При разследване по досъдебно производство е установено, че заместник-министър на околната среда и водите е дал съгласие за трансграничен превоз на 25 000 тона отпадъци от Италия.

Toва обявиха от прокуратурата. Името му обаче не се посочва.

В хода на извършените процесуални действия на площадка в Плевен са открити огромно количество отпадъци, част от тях – в бали с нарушена цялост на опаковката

Изяснено е, че за тази площадка дружеството, което я използва не разполага със съоръжения за третиране на отпадъци, обектът не е водоснабден и електроснабден, няма назначени работници по трудов договор.

В съответствие с реда установен в Законa за управление на отпадъците и след уведомяване от наблюдаващия прокурор от Районна прокуратура – Плевен, главният прокурор сезира министъра на околната среда и водите с искане за възобновяване на производството по издаване на разрешението за трансграничен превоз, поради установено съществено нарушение на изискване за законосъобразност.

Въз основа на разкритото конкретно нарушение, при издаването на решението за съгласие за трансграничен превоз, главния прокурор възложи на Върховната административна прокуратура да сезира министъра на околната среда и водите да извърши проверка и предприеме необходимите законосъобразни мерки.

Вероятно отпадъците са свързани с мащабното разследване в Италия срещу „Ндрагената“, при което бяха арестувани над 300 души.

 

- реклама -