Борислав Сарафов
Снимка: БГНЕС

Зам.-главният прокурор Борислав Сарафов: Към момента не се разследва настоящият състав на КЕВР

Към момента не се разследва настоящият състав на КЕВР.

Това каза пред журналисти зам.-главният прокурор Борислав Сарафов

Той коментира образуваното досъдебно производство срещу длъжностни лица – членове на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), за престъпления по служба, съобщи „Фокус“.

„Става въпрос за разследване, което е на СГП. Разследва се дейността на длъжностни лица от КЕВР. Става въпрос за длъжностно престъпление в по-предходен период. Към момента не се разследва дейността точно на този състав на КЕВР“, уточни той.

„Става въпрос за сключени неизгодни договори и длъжностни престъпления от членове на КЕВР. Разбира се към момента няма привлечени обвиняеми лица, но се събират доказателства. Дали ще се съберат такива, или не, е въпрос на доказателства и преценка след техния анализ“, поясни Сарафов.

Той не пожела да коментира по същество какво разследват и отново поясни, че към момента не се разследва настоящият състав на КЕВР. „Не изключвам разследването да се разпростре в по-голям период. Не бих искал да коментирам конкретни детайли от разследването, за да не попреча на същото. То би било далеч по-ефективно ако се проведе в някаква степен в рамките на служебната тайна“, допълни той.

На въпрос дали се разследва Ангел Семерджиев, бивш председател на КЕВР, който беше уволнен през 2013 г. от тогавашния премиер Бойко Борисов, Сарафов коментира: „Не бих искал да отговоря нито положително нито отрицателно“. Във връзка с това дали разследването е от този период зам.-главният прокурор отговори по същия начин.

Относно това колко папки ще бъдат иззети, Борислав Сарафов заяви: „И към момента не сме иззели, но както казах разговаряхме с председателя на КЕВР и с експерти от комисията, които ни оказаха необходимото съдействие. В момента колегите от ДАНС, които ни придружават и помагат останаха, за да уточнят всички детайли за предоставяне на кореспонденцията“, каза още Борислав Сарафов.

- реклама -