Заложническата криза в Ереван продължава

Заложническата криза с полицаи в столицата на Армения продължава. Източник от арменската полиция опроверга медийни твърдения, че преговорите с въоръжената група, нападнала полицейски комплекс в Ереван, са останали без резултат и специалните сили подготвят операция за освобождаване на заложниците, предаде ТАСС.
„Няма нищо подобно, преговорите продължават“, заяви за агенцията служител от централния апарат на полицията.

Южният квартал на Ереван, където се намира поделение на арменската полицейска патрулно-постова служба, превзето тази сутрин от въоръжени лица, все още е блокиран от сили на полицията и на вътрешните войски, използващи камиони и два бронетранспортьора.

По данни от силите на реда в Ереван днес на разсъмване близо 30 привърженици на радикалната опозиция в Армения са нахлули с камион в полицейския полк, събаряйки портала.

Един полицай е загинал, а двама са ранени при нападението, съобщи по-рано Службата за национална сигурност на Армения. Местни и руски медии съобщиха за седмина заложници, взети от престъпниците. Обстановката остава напрегната. Няма информация за подробности около продължаващите преговори с нападателите.

Районът е пълен с бойци от специалните сили и от вътрешните войски с каски и бронежилетки. Освен бронираните коли са докарани водни оръдия и друга специална техника.

Редица политици осъдиха действията на бунтовниците, поискали по-рано оставката на президента Серж Саркисян. Бившият шеф на тайните служби Давид Шахназарян, днес опозиционер, заяви, че „подобни действия с цел изразяване на протест са неефикасни“; според него, „инцидентът трябва да бъде решен чрез мирни преговори“.

„Действията на въоръжената група представляват терористичен атентат срещу арменския народ, срещу арменската държавност“, заяви бившият арменски министър на отбраната Вагаршак Арутюнян.

Шефовете на силовите служби в страната докладваха на президента Саркисян, че „органите на реда изцяло контролират обстановката и вземат всички необходими мерки за постигане на развръзка“, информира пресслужбата на държавния глава.

Пътната полиция засили контрола върху автомобилното движение в Ереван, проверяват се колите, излизащи и влизащи в града. Международното летище „Звартноц“ действа, както обикновено. Отворени са магазините, кафетата и ресторантите в града. С прекъсвания работят обаче мобилните връзки и интернет.

- реклама -