Заловиха мигранти, превозвани в линейка (обзор)

Мигранти, превозвани в линейка, заловиха униформените. Това стана ясно от прессъобщение на прокуратурата в Бургас. Подробности за случая изнесоха директорът на Областната дирекция на МВР старши комисар Калоян Калоянов и прокурор Мария Маркова.

Задържани са 14 души. Мигрантите са от тунизийски, либийски и сирийски произход, потвърди прокурор Мария Маркова.

Шофьорът е бил облечен с престилка на фелдшер

и е имитирал превоз на спешен пациент.

Водачът на линейката е с повдигнато обвинение и е задържан за 72 часа. За този вид престъпление се предвижда лишаване от свобода от 1 до 6 години и глоба от 5 до 20 хиляди лева. Установено е и наличието на наркотични вещества във водача. Имало е и спътник с него, но неговата роля тепърва ще се установява.

Превозното средство е било със софийска регистрация. То е било с всички отличителни белези на превозно средство от лечебно заведение. То се е придвижвало до КПП „Малко Търново“ и обратно към столицата, заяви прокурор Маркова.

„Знаели са, че всички превозни средства подлежат на проверка през КПП-та, които от известно време са на територията на област Бургаско, са използвали автомобил със специален режим, който не се проверява ежедневно, заради спешността на случая не го налага. Линейката е спряна на КПП“, подчерта тя.

„Линейката е закупена през ноември от фирма без предмет на дейност

медицински услуги. Автомобилът е взет от автокъща от София. Това е първият курс на линейката, чиято цел явно е била да се използва за точно този вид престъпна дейност“, посочи директорът на Областната дирекция на МВР-Бургас старши комисар Калоян Калоянов.

Той заяви, че водачът на линейката, който е и собственик на автомобила, не е криминално проявен и е от София.

Ново преследване на кола с мигранти по „Тракия“ и в София

По-рано днес, служебният вътрешен министър Иван Демерджиев разкри, че миграционният натиск е скочил 4 пъти спрямо предната година. Това си личи и по криминалните хроники. Те почти всеки ден отчитат поредната група хванати нелегални мигранти. Или поредна гонка на полицията с тях.

Заловиха нови 10 нелегални мигранти в Карловско

Нидерландия използва именно проблемът с мигрантите, за да мотивира поредния си отказ да пусне страната ни в Шенген. Вчера стана ясно, че тя ще блокира кандидатурата ни за членство. Това се случва въпреки призивите и на ЕП, и на ЕК да бъдем приети в Шенген предвид факта, че сме изпълнили всички изисквания.

Позицията на Нидерландия предизвика гневна вълна от реакции от всички политически сили у нас. Президентът Румен Радев нарече цинизъм думите на премиера на Нидерландия Марк Рюте. А служебният правосъден министър Крум Зарков предупреди Рюте „да внимава“.

„Незаслужено и унизително. България е изпълнила критериите за приемането ни в Шенген.

Въпреки това ни третират като втора ръка хора.

А ние не сме“. Това написа във Фейсбук пък лидерът на БСП Корнелия Нинова.Трябва  да го заявим достатъчно твърдо без да превиваме гръб и да се подмазваме за подаяния. Шенген е една от малкото теми,  която ни обединява. Нека всички заедно и категорично да защитим националния си интерес“, допълни тя. Остра беше и реакцията на лидера на ПП Кирил Петков. В същото време обаче депутатът от ПП и бивш вицепремиер Даниел Лорер заяви, че „хартиената бюлетина ни е коствала Шенген“.

 

- реклама -