хероин

Заловиха близо половин тон хероин от Иран край Сливен – Видео

Близо половин тон хероин с произход Иран е задържан край Сливен. Дрогата е била укрита в мраморни плочи и е била за пазара в Западна Европа.

Хероинът е влязъл в България през пристанище Варна-Запад. Прави впечатление, че мраморните плочи са били готови за продажба на крайни потребители и са били от мрамор с много високо качество. В Сливен в цеха е трябвало хероинът да бъде изваден от тези плочи.

„Не във всички плочи, разбира се, е бил вложен този хероин, т. е. нещо като тайник е имало издълбано вътре в самите плочи. Средно в плоча се е съдържало между 3 и 4 килограма вещество. На този етап, тъй като експертизите все още не са готови, не са изготвени, количеството е около 500 кг. Може да се качи нагоре, разбира се, може и леко да падне, ако трябва да сме прецизни, твърдим около 400 кг за момента. Пробата е доста добро съдържание високо на хероин. Стойността по цени за съдопроизводство в България възлиза може би около малко по-малко от 25 милиона лева“, заяви ръководителят на Специализираната прокуратура Валентина Маджарова.

След като бъде изваден от плочите, хероинът е трябвало да продължи към страните от Западна Европа. Операцията е международна и е подготвяна повече от 4 месеца от ГДБОП, Европол и Американската агенция за борба с наркотрафика.

- реклама -