заплата , ЕС, министри, заплащане
сн. БГНЕС

Залагат минимални заплати за медиците – колко и как ще вземат?

Народното събрание реши на първо четене да се заложат минимални заплати за медиците в лечебните заведения, съобразени с Колективния трудов договор, като гласуваха единодушно промените в закона за здравното осигуряване.

Депутатите записаха на първо четене и да се създаде методика за финансиране на аптеки, които работят по договор със Здравната каса в отдалечени, труднодостъпни райони или работят денонощно.

Друга промяна предвижда определяне на приоритетни за системата и достъпа до здравни грижи болници, които да получат допълнително финансиране от НЗОК по методика.

С гласуваните на първо четене промени в закона за здравното осигуряване, внесени от ГЕРБ и „Продължаваме промяната“, се създават условия за провеждане на целенасочена политика по регионален достъп до дейности от основния пакет, който се заплаща от Касата, като се гарантира и осигуряване на медицински персонал в общини с кадрови недостиг.

Целта на измененията  e да се осигури достъпа на здравноосигурените лица в отдалечени и труднодостъпни региони и в общини, в които няма други лечебни заведения, както и до лекарства и диетични храни.

За да влязат в сила промените, трябва да бъдат подкрепени и на второ четене.

- реклама -