Дзянсу
Снимка: fc.suning.com

Собственикът на Интер закри шампиона на Китай

Китайският шампион Дзянсу прекратява съществуването си. Решението влиза в сила веднага. Това обяви собственикът на клуба – компанията „Сунин“. Тя притежава и италианския колос Интер.

Дзянсу спечели първата си титла в историята само преди три месеца. „Сунин“ обясни в изявление, че закрива клуба, за да се фокусира върху основния си бизнес в страната. С парите, които бяха изливани в шампиона, начело за две години беше Фабио Капело. Освен това Гарет Бейл беше много близо до това да подпише с Дзянсу през 2019-а.

„Съжаляваме, защото се разделяме с играчи, които ни донесоха много ценен трофей. Феновете показаха солидарност с клуба. Но от днес Дзянсу прекратява съществуването си. В последните шест месеца търсехме желаещ да стане нов собственик. Такъв обаче не се появи“, се казва в официално клубно изявление. Освен мъжкият тим се закрива и женският.

Според запознати обаче проблемите са много по-сериозни. Китайското правителство нямалява инвестициите във футбола, защото интересът към спорта все още е скромен, а успехите – още по-малки. Собственикът „Сунин“ търси инвеститор и за Интер, но засега не намира такъв. Освен това компанията има финансови затруднения, защото се отказа от договор за 564 млн. паунда, който ѝ позволяваше да излъчва Висшата лига в Китай.

- реклама -