фигура, жена, закръглена, зима, студ

Закръглените женски форми – модел за оцеляване в студените зими, а не символ на красота

Древните закръглени женски фигурки, които са едни от най-ранните примери за изкуство в света, не са символизирали красота или плодородие, а са предлагали модел за оцеляване във все по-студените зими в Европа.

Това съобщи ЮПИ.

По онова време – преди 30 000 години, затлъстяването въобще не е било типично. Тогава храната е била много оскъдна. Тези ранни хора, наричани ауринянци, са се хранели с плодове, риба, ядки и растения през лятото. Те също са ловували. С настъпването на ледниците древните хора са се местели все по на юг. Тогава е имало свръхулов на мегафауната, предава БТА.

Екипът, ръководен от проф. Ричард Джонсън от медицинското училище към университета на Колорадо, сравнява тези фигурки и местата където са намерени от археолози. Според учените образците с най-голямо затлъстяване са в районите, където ледниците са били най-близо.

„Според нас те са внушавали идеал за женско тяло, особено за хората, живели близо до ледници“ – твърди проф. Джонсън.

Много от тези фигурки са поизтъркани. Това показва, че са предавани от поколение на поколение, вероятно от майки на дъщери. Възможно е те да са били образец и за бъдещите майки. В оскъдни времена жените с повече тлъстини биха износили и изхранили по-успешно бебе.

„Фигурките са се появили като идеологическо оръжие в помощ на фертилитета и оцеляването на майката и новороденото“ – твърди проф. Джонсън

- реклама -