Кадър: Нова ТВ

Заков: На България е необходима политическа стабилност

„Поне още един месец ще бъда министър и има много неща, които трябва да се свършат. След това ще мисля за други опции като служебен кабинет. Но дали ще се стигне до такъв кабинет е още рано да се говори, първо трябва да се задвижи конституционната процедура“.

Това каза пред БНР Драгомир Заков, министър на отбраната в кабинета „Петков“, свален с вот на недоверие.

И допълни, че е важно преодоляването на политическата криза:

„На България в момента е необходима политическа стабилност“.

Според него правилно и отговорно е решението, което Народното събрание взе във връзка с темата „Северна Македония“.

„Но трябва да се свърши още работа, за да може решението да бъде устойчиво… Прекалената концентрация върху евроатлантическата интеграция на една държава е във вреда за целия регион Западни Балкани, защото има и други държави, които имат интерес от присъединяване. А ние се намираме в момент, в който имаме уникалния шанс да защитим нашия интерес“.

В предаването „Неделя 150“ Заков допълни, че модернизацията на армията е продължителен процес и трябва да се постави като стратегически приоритет увеличаването на бюджета за модернизация и създаването на фонд за натрупване на средства, за да има по-дългосрочен процес на тяхното планиране.

„Не трябва да се дават пари на калпак, а пари срещу проекти, реформи и визия“.

Министърът на отбраната поясни, че продължаващата война в Украйна създава военни, икономически, продоволствени, инфлационни рискове:

„Но военни рискове спрямо нас не виждам. Определен сценарий би повишил рисковете – например разширяване на бойните действия на юг от Одеса… От войната в Украйна ще получим сериозни уроци. Може би в следващата година ще се наложи преосмисляне на проекта за модернизация на армията“.

- реклама -