Законопроектите за хората с увреждания и за личната помощ – на второ четене в НС

В първото пленарно заседание за тази седмица депутатите ще започнат дебатите по второ четене на двата дългоочаквани законопроекта – Закона за хората с увреждания и Закона за личната помощ. Те бяха изработени в следствие на дългите протести на майките на деца с увреждания от инициативата „Системата ни убива“, които от няколко месеца са установили палатков лагер до парламента с искане за дълбоки реформи в социалната сфера.

Новата правна рамка е в съответствие с Конвенцията за правата на хората с увреждания, а практическото ѝ приложение цели да осигури по-достъпна среда, достъп до заетост, образование, обучения за придобиване на професионална квалификация, възможности за социално включване и независим начин на живот на хората с увреждания. Новото законодателство съдържа иновативни решения за тяхното социално приобщаване и за гарантиране на техните права. Прилагането му трябва да гарантира, че хората с увреждания ще получат значително по-висока финансова подкрепа и висококачествени социални услуги, лична помощ, медицински изделия и помощни средства, съобразени с индивидуалните им потребности.

Парламентът ще започне работа с обсъждането и гласуването на депозираната на 30 ноември оставка на народния представител от ГЕРБ и бивш министър на транспорта Ивайло Московски.

Московски се върна в Народното събрание подавайки оставка като министър на транспорта в кабинета „Борисов 3“, след като заедно с колегите си Николай Нанков и Валентин Радев пое политическа отговорност за катастрофата с автобус край Своге, която отне живота на 20 души. Очакванията са, че  след Нова година ще бъде назначен за вицепрезидент на международната Черноморска банка за търговия и развитие.