буркини

Законна ли е забраната на буркини във Франция?

Днес Държавният съвет на Франция ще обяви своето решение относно законността на забраната за носене на мюсюлмански бански костюм – буркини, по плажовете на страната.

Властите в Югоизточна Франция забраниха в 15 града носенето на буркини по плажовете.

Премиерът Мануел Валс се обяви в подкрепа на тази мярка.

Според него, самата идея за такъв костюм за къпане предполага, че жените изначално са „порочни“ и тялото им трябва да бъде изцяло покрито с дрехи. Това не е в съответствие с ценностите на Френската република.

Много политици се противопоставиха на тази забрана.

От своят страна френският президент Франсоа Оланд зае сдържана позиция, съобщава АФП.

Франсоа Оланд: „Във Франция съвместното съществуване е ключова задача. Предполага се всеки трябва да се придържа към правилата и нормите, и че не трябва да има провокации, нито заклеймяване“.

Държавния съвет на Франция е най-висшият административен правен орган, който може да вземе решение за отмяна на съдебни решения, ако те не отговарят на правните норми.

Забрана дебели мъже да носят тесни бански

От друга страна, потребители на социални мрежи призоваха на Лазурния бряг да бъде въведена забрана дебелите мъже да носят тесни и изрязани бански, съобщава „Индипендънт“.

„След като Франция е въвела забрана за буркини би трябвало да забрани и „спидо“, защото те са 100 пъти по-обидни за тези, които са принудени да ги съзерцават“, пише един от потребителите на Туитър.

„Индипендънт“ пояснява, че на 24 август сатиричният близкоизточен сайт The Mideast Beast съобщи за искането на живеещите във Франция мюсюлманки – активистки на движението „Мислете за децата!“, да се забрани със закон появата на плажовете на дебели бели мъже, тъй като имат неестетични тела.

Сатиричната публикация бе по повод новината, че четирима полицаи са принудили мюсюлманка на плажа в Ница да си свали буркините. Снимка на разсъбличащата се жена на средна възраст, заобиколена от полицаи, разгневи много потребители на социални мрежи.

„Бих предпочел много мъже и жени, които виждаме по плажовете, въобще да не се събличат“, казва друг участник в дискусията.

Във Франция пръв въведе забрана на буркините град Кан. Съответният документ влезе в сила на 12 август. Впоследствие решението на кмета на града на Давид Леснар бе подкрепен и от властите на други крайбрежни градове, включително Ница.

- реклама -