Законът за устройство на черноморското крайбрежие – решава или задълбочава проблемите

Законът за устройство на черноморското крайбрежие предвижда частни терени, които се смятат за дюни да бъдат национализирани. За това алармира председателят на Националната асоциация „Българско Черноморие“ Димитър Канариев.

Поводът за реакцията е изказването на министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, че държавата няма да обезщетява собственици на частни имоти, в които има установени дюни.

„Ние по документи имаме възстановена собственост, частни имоти. В тях някои е минал, незнайно кога, и как, без присъствието на собственика, без необходимия брой специалисти и е определил, че там има дюни“, обясни Канариев.

Някои от имотите, обявени за дюни, се намирали на повече от 2 км. от плажната ивица. В повечето случаи терените някога са били лозя, ниви, но вече не се обработват. През годините в част от тях е поникнала трева, а други са се самозалесили.

„Това не е достатъчно основание да бъде обявен този имот за дюна и от там нататък да бъде национализиран. Законът не предвижда текст за обезщетяване на собствениците. Министър Аврамова каза, че държавата не желае да зарови над 1 млрд. лева в пясъците по Черноморието и да обезщети собствениците. Предпочита да ги даде за магистрала.“, коментира Канариев.

Според него логичната постъпка на държавата е да обезщети собствениците на разумна цена.

Според юриста Здравко Младенов възникналият проблем по Черноморието се дължи на факта, че на много места са издадени разрешения за строежи в разрез със закона.

Адвокат Добромир Михайлов заяви, че е против нарушеното право на ползване на тези земи. „В момента хората не могат дори хавлия да си сложат на тях, но в същото време плащат данъци.“

По думите му собственици масово ще заведат дела срещу държавата и ще ги спечелят, като сметката отново ще трябва да платят данъкоплатците, а не истинският виновници.

- реклама -