Закон за горивата пленарна зала гласуване

Законът за горивата влезе в сила: Депутатите дадоха на Емил Караниколов срок ДО шест месеца за издаде наредбата

Министърът на икономиката да издаде наредбата по т.нар. Закон за горивата в срок до шест месеца от влизането в сила на самия закон. С нея се определят редът и условията за водене на регистъра на лицата, осъществяващи икономически дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход.

Това записа на второ четене парламентът с приетите промени в Закона за административното регулиране на икономически дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход, който е в сила от 28 януари т.г.

Отпада задължението малките бензиностанции при регистрация да имат 20 000 лв. банкова гаранция.

Около 4000 хиляди са легалните регистрирани бензиностанции, които работят в гражданския оборот, другите предстоят да се впишат, обясни председателят на комисията за наблюдение на приходните агенции Емил Димитров. В момента няма никакви административни или финансови проблеми т.е. не се иска обезпечение от банки и всеки, който отговаря на останалите условия, безплатно може да отиде и да се впише, декларира той. По думите му, всички търговци на горива в България – на дребно, бензиностанции, без значение дали продават големи или малки обеми, могат да се впишат без ограничения. Има едни стотина, за които има проблеми да се регистрират, но те не са нито финансови, нито административен, уточни Димитров.

Според приетите текстове, водачите са длъжни да зареждат с горива управляваните от тях пътни превозни средства и/или самоходни машини само на бензиностанции, които са регистрирани по този закон.

При дебатите в пленарната зала лидерът на НФСБ Валери Симеонов предложи министърът на икономиката да издаде наредбата в едномесечен срок, считан след 28 юли, но идеята не беше приета.

Законът е в сила, кога ще влезе наредбата в сила – са подробности, коментира Рамадан Аталай /ДПС/. „След като НС си изми срама от миналата седмица /тогава на първо четене депутатите отложиха за 1 юли влизането в сила на самия закон поради протести – бел.реп./, сте се „изтъпанили на тази трибуна и предлагате до 6 месеца, след 6 месеца“, не ги разбирате тези неща г-да от ОП, коментира Рамадан Аталай.

БСП настояваше за двумесечен срок за издаване на наредбата, който също не бе приет. Нужно е да се въведе възможно по-бърз ред в системата, иначе остава впечатление, че по-скоро се търси политическо спокойствие, поиска от управляващото мнозинство Драгомир Стойнев.

Правният ефект е да се даде време на всички субекти да приведат дейността си в съответствие с регистрационния режим, който влезе в сила от 28 януари. Законът въвежда по-строги правила за регистрация и контрол на обектите от този сектор, обясни председателят на правната комисия Данаил Кирилов.

- реклама -