Закон забранява на пациента да пази тайни от лекаря

Закон забранява на пациента да пази тайни от лекаря. Ангажимент да казва истината, когато му се снема анамнеза, ще има пациентът и това ще се запише в закон.

За подготовката на такъв съобщи

зам.-шефът на парламентарната здравна комисия д-р Александър Симидчиев. Депутатът от ДБ обясни, че той подготвя промените, те вече са одобрени от колегите му от парламентарната сила и от всички партии в управляващата коалиция.

Най-вероятно специалният раздел за

правата на пациента ще се обособи като част от закона за здравето.

По думите на д-р Симидчиев сега волю или неволю нерядко се случва пациентът да не предостави вярна информация на лекаря, което затруднява лечението. Той коментира темата пред Би Ти Ви тази сутрин в контекста на снощното нападение над лекар от Спешната помощ в Самоков. Близките на починал пациент атакуваха филиала на спешната помощ, трошиха врати, събаряха апаратура,

а целият дежурен екип се барикадирал вътре.

Бяха десетки, разбира вратите и ме нападнаха, удряха ме, разказа тази сутрин пострадалият спешен лекар Любомир Ал Хакак. Снощи той е трябвало да обясни на близките, че въпреки опитите за реанимация докараният от тях в тежко състояние мъж не е оживял.

Ударите са били по главата, гърба и вратите.

Почти не е спал след екшъна, боли го главата, разказа докторът пред репортера на Би Ти Ви. Още опитвам да осмисля случилото се, отговори то той на въпрос ще  напусне ли спешната помощ. За първи път в живота си преживявам такава агресия – не само като лекар, а и изобщо, обясни д-р Ал Хакак. Той има специалност и по обща медицина и може да работи извън спешната помощ, но признава, че

адреналинът и нуждата да помага го държат там.

В подготвените задължения на пациента ще бъде разписана и пълна забрана за влизане на въоръжени лица в лечебни заведения, съобщи още д-р Симидчиев.

Когато медицината се практикува по стандартизирани правила, тези случаи ще намалеят. Десетлетия наред здравеопазването не  било водеща тема, разрушено е доверието, то се гради дълго и трудно, коментира още той инцидента.

Българският лекарски съюз осъди

агресията още снощи в гневна позиция. Само намесата на полицията е успяла да разпръсне озверявалата тълпа близки  и познати на пациента и да спаси лекарите, както е техниката от погрома.

Няма счупена апаратура. Мониторът снощи е бил на земята – това ни е новата техника по европейските програми, но работи, разказа шефката на филиала д-р Ивалина Трендафилова. Материалните щети са трите счупени врати, емоционалните обаче са големи, коментира тя.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено