Захарова: Ситуацията около турбините за „Северен поток“ е някакъв адски цирк

Официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова нарече „адски цирк“ ситуацията с турбината, необходима за работата на газопровода „Северен поток“, която Канада все пак реши да изпрати в Германия, предава ТАСС.

„Смятам, че ситуацията около турбините е някакъв адски цирк: първо да предприемат целия набор от мерки, без да си зададат нито един въпрос как те самите ще приложат мерките си по примера на своята компания и най-малкото на своите водещи области на икономиката, финансите и така нататък“, каза още Захарова.

Захарова заяви, че режимите на западните страни „не предполагат аналитичен подход“ към решенията на Европейския съюз (ЕС), поради това, че „самите те със собствените си ръце, не подложени на атака, а всъщност избутани на ръба на оцеляването.“

От средата на юни проектът „Северен поток“ работи на 40% от максималния си капацитет поради ненавременно връщане на газови компресорни агрегати след ремонт. Една от турбините, построена в Канада от Siemens Energy, беше изпратена в Монреал за ремонт. Заради санкциите на Канада срещу Русия производителят отказа да върне ремонтираното оборудване в Германия.

- реклама -