Захарова: Решението на София да изгони руски дипломати е поръчано отвън

Решението на българските власти да експулсират 70 руски дипломатически и технически служители не е самостоятелно, а е продиктувано от външни сили.

Това заяви на редовния си седмичен брифинг говорителят на руското министерство на външните работи Мария Захарова, пише БНР.

„Убедени сме, че това е направено по поръчка отвън. Убедени сме, че това е направено въпреки волята, желанието и стремежа на българския народ“, каза Захарова.

Тя допълни, че Русия си запазва правото на ответни политически и дипломатически мерки, включително асиметрични.

В същото време Захарова подчерта, че никой не може да разруши вековните културни и духовни отношения, които свързват народите на България и Русия.

Решението на България е „опит на загубилото доверието на парламента и намиращо се в оставка българско правителство да нанесе съкрушителен удар по отношенията с Русия и запазилите се механизми за двустранен диалог”.

„Това, което за толкова години остана неразрушено, очевидно, сметнаха за необходимо да разрушат сега, напускайки властта и преминавайки през двустранните отношения”, допълни говорителят.

„Ние сме убедени, а и аз бих желала, народът на България да чуе това: Никой няма да успее да разкъса вековните културни и духовни връзки, които свързват нашите народи”, каза тя.

„Рано или късно здравият разум ще надделее. Искам да подчертая още веднъж нашата увереност, че това е направено по поръчка отвън, направено е въпреки волята, желанието и стремежите на българския народ.”

- реклама -