Захариева

Захариева: Съдът е отказал екстрадиция на Абдуллах Бююк

Без да е ясно дали Турция иска връщане на бизнесмена Абдуллах Бююк, правосъдния министър Екатерина Захариева заяви, че на лицето му е отказано екстрадиция от съда.

За сега само се предполага, че Анкара иска точно Бююк да бъде върнат в страната, заради връзки с движението на Фетхуллах Гюлен.

Софийският апелативен съд е отказал екстрадицията на Абдуллах Бююк в края на март. Решението е окончателно.

От 28 юни до сега няма постъпило искане за друга екстрадиция от Република Турция.

Процедура при екстрадиция

По процедура  подобно искане може да постъпи или в Министерството на правосъдието, чрез Интерпол или чрез Министерството на външните работи.

Едва след това се образува производство и лицето трябва да бъде задържано за 72 часа. Производството е двуинстанционно. Окръжен съд е компетентен на първа инстанция, Апелативният – на втора. На втора инстанция решението е окончателно“, разясни процедурата министър Захариева.

По думите ѝ от началото на годината от страна на Турция са постъпили 4 искания за екстрадиране като по всички има произнасяне от българския компетентен съд.

Министър Захариева обясни, че с едно от предишните искания от края на март съвпада само малкото име на лицето, за което Турция иска екстрадиране – Абдуллах. „Съдът се е произнесъл окончателно за въпросното лице в края на март и е отказал екстрадиция“, каза още тя.

- реклама -