Захариева: Западните Балкани трябва да работят повече за общи интереси

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева призова 6-те страни от Западните Балкани, които се стремят към членство в Европейския съюз, да гледат повече към бъдещето, а не само към миналото, да работят повече за общи интереси.

„Трябва да стъпим на истината за миналото и да мислим и за бъдещето, и за това как да построим общото си бъдеще. Да си част от Европейския съюз означава, че трябва да се работи за общи интереси и за бъдещето, а не да се мисли само за националните интереси“. Това заяви Екатерина Захариева на експертния форум „Стимулиране на стратегическата автономия. Приносът на Западните Балкани за споделено европейско бъдеще”, съпътстващ Срещата на външните министри от Берлинския процес в Скопие.

Според Екатерина Захариева предимството и приносът на Берлинския процес за Западните Балкани е именно в политиките му за добросъседство.

„Чрез образование, чрез свързаност главно сред младите хора трябва да се мисли повече за бъдещето, а не да се гледа към миналото“, посочи външният ни министър. Тя подчерта, че нито една страна – дори най-силните държави в света, не могат да се справят сами с предизвикателствата.

Външният ни министър изрази надежда, че през март Европейският съвет ще вземе решение за начало на преговори с Република Северна Македония и Албания.

„Това е важно както за сигурността на региона, така и за доверието на гражданите на страните в европейските институции. Захариева изтъкна и необходимостта страните да продължат с реформите и да показват резултати.

„Балканите не са заден двор на Европа, те са нашият дом, ние живеем в Европа. Бих искала Европейската комисия да създаде механизъм за консултации и дискусии с населението на Западните Балкани не само когато има криза“, заяви още външният ни министър.

- реклама -