сн: БГНЕС

Захариева заминава за Загреб за извънредна среща за мигрантите

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева заминава за Загреб, където на 5 и 6 март ще участва в неформалната среща на външните министри от ЕС (Гимних) и извънреден Съвет „Външни работи“ във връзка с миграционната ситуация с Турция.

Срещата във формат „Гимних“ е под председателството на Върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел и по традиция се провежда в страната – ротационен председател на Съвета на ЕС – Хърватия.

Програмата на „Гимних“ ще започне с работен обяд на министрите на външните работи, които ще дискутират отношенията на Европейския съюз с Русия. Целта е да се направи равносметка и да се потърсят възможности за подобряване на ефективността на ЕС при прилагането на политиките спрямо Русия.

На работна сесия следобяд външните министри ще обсъдят стратегическия подход на ЕС спрямо Турция.

Акцент в дискусията ще бъде разработването на стратегия на ЕС по отношение на Турция с ключови области на сътрудничество.

На 6 март в Загреб ще се състои извънреден Съвет „Външни работи“, свикан по искане на Гърция. Външните министри от ЕС ще обсъдят развитието на ситуацията в Сирия и миграционния натиск към границите на Евросъюза.

След пристигането си тази вечер в Загреб вицепремиерът Захариева ще поздрави българската общност и дипломатическия корпус в хърватската столица по случай националния празник на България.

- реклама -