Захариева, секции, чужбина, избори

Захариева: Вече 50 държави са дали съгласие за разкриване на секции за предстоящите парламентарни избори

„Към момента сме получили съгласие от 50 държави. На предишните парламентарни избори сме имали секции в 61. Това е доста добър процент и то доста рано преди изборите, предвид усложнената ситуация“.

Това заяви министърът на външните работи Екатерина Захариева по повод на гласуване в чужбина на предстоящите парламентарни избори, предаде БГНЕС.

Според нея трудностите в предстоящия вот, вече насрочен от президента на 4 април, могат да се групират в няколко области, но най-големия проблем си остава коронавируса, който доведе до изисквания за задължителни PCR тестове в редица държави, а от там и до трудности по доставка на бюлетините.

„Още от януари месец сме изпратили екипи, които да проиграят маршрута. Минали са микробуси с нашите куриери и не сме констатирали трудности при преминаването и доставянето на бюлетините“, увери Захариева. Тя подчерта, че датата 4 април, когато католическите държави празнуват Великден, ще затрудни процеса заради поредицата от почивни дни. Захариева увери, че в бюджета вече са предвидени средства за лични предпазни средства в секционните комисии, както и за тестове на членовете им.

Външният ни министър коментира и темата с осъдения политически опонент на Кремъл Алексей Навални и бе категорична, че позицията на Запада не е намеса във вътрешните работи на Руската Федерация.

„Никоя държава няма право да се бърка във вътрешните работи на друга. Когато става въпрос за съмнение за използване на съдебната система за политически цели, няма как да не сме притеснени“, каза Захариева.

„Всеки има право на честен процес и на защита на гражданските и човешките му права. Всеки има право на мирен протест. Самата Руска федерация е ратифицирала поредица от конвенции, включително е член на Съвета на Европа. Има и решение на Европейския съд по правата на човека по този казус“, допълни още първият ни дипломат.

По повод думите на говорителя на руското външно министерство Мария Захарова, която определи като опит за натиск присъствието на западни дипломати, включително и български, на процеса срещу Навални, Екатерина Захариева коментира: „Това не е вярно. Присъствието на всеки дипломат, във всяка съдебна зала, става с разрешението на съда. Присъствието на тези дипломати е взето като решение на среща между посланиците на ЕС и става с разрешение на съда. Той е разрешил те да присъствал. Нито са вземали думата, нито са изказвали мнение по въпроса. Просто са били слушатели в един публичен процес. Това присъствие е знак, че светът е разтревожен от случващото се там“.

- реклама -