Екатерина Захариева

Захариева: Стратегията за Западните Балкани предоставя добра платформа за ускоряване на реформите

„Стратегията за Западните Балкани предоставя добра платформа за ускоряване на реформите и укрепване на европейската перспектива за страните от региона. Тя насърчава необходимите дълбоки и устойчиви реформи, и по този начин осигурява гаранции, че напредъкът по пътя към ЕС е необратим и осезаем за всички“.

Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева днес в словото си по време на Интерпарламентарната конференция за Общата външна политика и политиката за сигурност (ОВППС) и Общата политика за сигурност и отбрана (ОПСО), която се провежда в столицата.

Екатерина Захариева

Първият ни дипломат изтъкна пред българските и европейските парламентаристи, че страната ни е положила съществени усилия да върне Балканите в стратегическия дневен ред на Европейския съюз.

„Именно затова очаквахме с надежда Комуникацията на ЕК за Западните Балкани. Сега, след публикуването на документа на 6 февруари 2018 г., можем ясно да заявим, че Стратегията отговаря на нашите високи очаквания“, изрази удовлетвореността на правителството външният ни министър.

Според Захариева стабилността и просперитета на този регион е незаменим елемент от сигурността на нашия континент и това несъмнено го прави от стратегическо значение за ЕС.

Екатерина Захариева

„Важно е, че тази стратегия обхваща и шестте държави. България счита, че това е правилният път“, допълни Захариева пред представителите на парламентите. Тя обърна внимание, че Българското председателство акцентира върху свързаността на държавите в региона във всички аспекти – пътна и железопътна, енергийна, дигитална и на бизнеса.

„Стратегията е всеобхватна, дългосрочна и честна. Реформите трябва да се правят за по-добър живот, за гражданите на тези държави“, отбеляза още външният ни министър пред народните представители от Съюза.

- реклама -