Запариева съвет "външни работи" близкоизточен проблем

Захариева след Съвет „Външни работи“: Трябва да се запази балансирано отношение към двете страни в Близкоизточния мирен процес

„Подходът, който ЕС смятаме, че трябва да се запази, е балансирано отношение към двете страни в Близкоизточния мирен процес“.

Това заяви пред медии вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева след участието си в Съвет „Външни работи“, който се проведе  в Брюксел.

Тя отбеляза, че на работния обяд с палестинския президент Махмуд Аббас е била потвърдена позицията на Съюза от декември, която и преди това многократно е била заявявана, че единственото решение за Близкоизточния мирен процес е решението за две държави, включително и по отношение на Йерусалим като столица на двете държави. По думите на първия ни дипломат решението за двете държави трябва да се случва в рамките на този процес и всякакви едностранни, резки движения от двете страни няма да помогнат.

„ЕС трябва да има по-активна роля в този процес като една от страните в Квартета“, отбеляза още Захариева. Тя изтъкна и важната роля на подкрепата от страна Съюза, включително и финансова, за Агенцията на ООН за палестинските бежанци. „Не считаме, че обвързването на Близкоизточния мирен процес с финансиране и спиране на помощта ще бъде продуктивно. Още повече, че то ще засегне около шест милиона палестинци и това в никакъв случай няма да допринесе за дългосрочното намиране на решение за мир”, заяви вицепремиерът.

- реклама -