Истанбулска конвенция Захариева Съвет "Външни работи"

Захариева: Реформите по пътя към ЕС са болезнени, но си заслужават

“Реформите по пътя към пълноправното членство в Европейския съюз са болезнени, но след това ще разберете, че си заслужават.” Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева пред аудиторията на международната конференция ГЛОБСЕК в словашката столица Братислава.

Захариева бе говорител в панела “Отдалечават ли се Западните Балкани от Европа” заедно с Мило Джуканович, президент на Черна гора, Александър Вучич, президент на Сърбия, и Майлинда Брегу, генерален секретар на Регионалния съвет за сътрудничество в Сараево. Модератор бе журналистката Валери Хопкинс, кореспондент на в. “Файненшъл таймс” за Балканите.

“Разширяването е двустранен процес. Страните кандидатки трябва да осъществят необходимите реформи. Но не е достатъчно и Европейският съюз да организира по една среща на върха на всеки 15 години като тази в София по време на нашето председателство – заяви Захариева. – Продължаваме и след Председателството да организираме срещи и да убеждаваме скептичните към разширяването държави от ЕС.”

“Европейският проект няма да е завършен без Западните Балкани”, изтъкна българският вицепремиер. Захариева даде пример с България по време на първите години от прехода и оцени като най-голямата загуба за страната ни емигрирането на хиляди млади хора в чужбина. Тя изтъкна, че една от най-важните политики в страните от Западните Балкани трябва да е задържането на младите хора.

Форумът ГЛОБСЕК се провежда от 2006 година в Братислава. За този период той се превърна в една от най – авторитетните конференции в света за свързване на политиката, академичните среди, неправителствения сектор и бизнеса. Тази година дискусиите са организирани в пет основни тематични области: европейска интеграция; отбрана и сигурност в трансатлантическото пространство; технологиите – помощ и заплаха; устойчиво развитие и глобална икономика; предизвикателства към демокрацията и либералния ред.

- реклама -