Истанбулска конвенция Захариева Съвет "Външни работи"

Захариева: Президентът реши да обяви своята позиция за кризата във Венецуела през медиите

Президентът реши да обяви своята позиция за кризата във Венецуела през медиите, вместо да изчака обсъждането на Съвета по сигурност. Така външният министър Екатерина Захариева коментира горещата политическа тема пред bTV.

По думите на Захариева, Съветът по сигурността, в който влизат министри, членове на службите и двама представители на президентството, е бил свикан в понеделник от премиера, преди президентът да направи своето изявление.

„По Конституция решенията по външната политика на страната се вземат от правителството, президентът представлява България, може да подписва международни договори и има силни правомощия по назначение на посланиците. Но все пак това е отговорност на правителството“, подчерта Захариева.

„Истината е, че ние наистина търсихме диалог с президента, още в събота вечерта, в момента, в който излезе проектът на декларацията, инициирана от 5 държави“, добави тя.

„Българското правителство подкрепя венецуелския народ в стремежа му за демокрация. Ние бяхме 20-ата държава членка на ЕС, която се присъедини към тази позиция. Нито сме бързали, нито сме взели неинформирано решение. От миналата година Венецуела ескалира с все по-голям интензитет“, допълни Захариева.

- реклама -