Захариева представи в Токио опита на България в равнопоставеността на половете

Стотици политици, дипломати, активисти от неправителствени организации и студенти аплодираха българския опит в равнопоставеността на половете. Той беше представен по време на Петата световна среща на жените. Тя се проведе в Япония под патронажа на премиера Шиндзо Абе. Българската делегация на форума оглавява вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.

България е първа в Европа по брой жени, работещи в сектора на информационните технологии.

Делът им през 2017 г. е 27%, при средно ниво за ЕС 17.2%. Сред учените и инженерите в страната ни жените са 53%”, заяви Захариева в изказването си пред форума, а участниците посрещнаха тези данни с ръкопляскания.

Участниците във форума бяха впечатлени още от политиката в България по отношение на майчинството и бащинството. Захариева представи и стъпките, предприети за изравняване на правата на жените и мъжете в пенсионното законодателство. Вицепремиерът Захариева изтъкна доброто сътрудничество между държавния и частния сектор, както и липсата на предразсъдъци за мъжки и женски професии у нас.

Бившият президент на Чили и настоящ върховен комисар на ООН за правата на човека Мишел Бачелет, цитира доклада на Световната банка “Жени, бизнес и законодателство 2019: десетилетие на реформи“. Според него България е на едно от челните места сред страните по равенство на половете. За страната ни от 100 възможни пункта индексът показва 93.75. В 22 държави, сред които е и България, са премахнали пречките пред работните места за жените.

Екатерина Захариева добави, че за съжаление само 29 външни министри в света са жени, но в България тя е третата дама на този пост. А Мишел Бачелет веднага припомни на аудиторията, че настоящият и.д. президент на Световната банка Кристалина Георгиева е българка, както и бившата директорка на ЮНЕСКО.

“Често обаче трябва да мотивираме жените да растат в кариерата. Имало е случаи, в които съм предлагала посланически постове на дами от министерството, но съм получавала отказ”, сподели Екатерина Захариева.

“Японската икономика има ръст от 10 на сто и това се дължи на жените.“

Японският министър-председател Шиндзо Абе, който откри Петата световна среща на жените, изтъкна, че 2,8 млн. жени са се присъединили към държавната администрация в Япония по време на неговото 6-годишно управление.

На форума бе обсъдено и как отделните държави да достигнат 40% участие на жените в публични дружества и в бизнеса. Според вицепремиера Екатерина Захариева жените и мъжете трябва да са представени равно в компаниите.

- реклама -