НАТО

Захариева пред НАТО: Действията на руските шпиони у нас са заплаха за цялата евро-атлантическа общност

„Действията на руската шпионска мрежа у нас са заплаха за цялата евро-атлантическа общност. Имаме нужда от последователен и реалистичен подход по отношение на Русия и трябва да защитаваме ценностите си – свобода, демокрация, върховенство на закона, човешки права.“

Tова е заявила вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева пред колегите си от НАТО. Тя участва във втория ден от срещата на външните министри на страните – членки на Алианса в Брюксел.

Това е и първата среща с участието на новоназначения държавен секретар на САЩ Антъни Блинкен.

Фокус в дискусията бяха отношенията с Русия, като разкриването на мрежата за нерегламентирано събиране на информация в полза на Москва, действала на територията на България, се превърна в една от централните теми от дневния ред.

„Благодаря на съюзниците и на Генералния секретар Йенс Столтенберг за изразената публична подкрепа за работата на българските правоохранителни органи“, заяви министър Екатерина Захариева. Тя добави, че страната ни ще продължи да пресича всякакви опити за зловредна намеса във вътрешните ни работи.

Захариева информира колегите си, че се е наложило да обявим за персона нон грата още двама руски дипломати за действия, несъвместими с Виенската конвенция за дипломатическите отношения.

По време на срещата редица външни министри се изказаха в подкрепа на България.  В срещата освен натовските първи дипломати участваха още върховният представител на ЕС Жозеп Борел и външните министри на Швеция и Финландия.

Германия: Това е атака и не може да остане без последствия

„Все по-често ни се случва в Германия да ставаме цел на кибератаки на дезинформация и със сигурност също на шпионска дейност“, заяви министърът на външните работи на Германия Хайко Маас по случая с разкритата шпионска мрежа в България. „Затова проявявам голямо разбиране и солидарност, когато виждам, че България се съпротивлява срещу това със средствата, които имаме на разположение в дипломацията. Това е атака срещу суверенитета на една страна и не може да остане без последствия. Затова подкрепяме всичко това, което българското правителство реши да предприеме“, категоричен е Хайко Маас.

Участниците в дискусията се обединиха около виждането, че Русия продължава с дестабилизиращите си действия, въпреки дългогодишните дипломатически усилия, наложените санкции и опитите за диалог. В тази връзка, министрите потвърдиха валидността на двупистовия подход на НАТО, който съчетава силно възпиране и отбрана и отвореност за съдържателен диалог с Русия.

Министър Захариева изтъкна важността на единството на съюзниците за справяне с широкия спектър от предизвикателства, включително подкопаване на международния правов ред, засилване на военното присъствие в съседните региони на НАТО, кибератаки и хибридни действия, контрол на въоръженията. Изтъкна, че е необходимо по-тясно сътрудничество между НАТО и ЕС, както и със сходно мислещи партньори.

Българският външен министър призова за усилване на фокуса на Алианса върху сигурността и стабилността на Западните Балкани, особено с оглед на усилващите се дезинформационни кампании в контекста на пандемията от COVID-19. Външните министри на НАТО приеха кратка декларация от срещата, в която потвърдиха централното място на трансатлантическите отношения за сигурността и очертаха насоки за предстоящия съмит.

- реклама -