Захариева

Захариева подкрепи призива на Тръмп и Гутериш за по-малко бюрокрация в ООН

Вицепремиерът по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева участва в Ню Йорк в Срещата на високо равнище по реформата на Организацията на Обединените нации (ООН), организирана и председателствана от президента на САЩ Доналд Тръмп.

„От години се говори за реформа в ООН, но най-после сме близо поне до административната част. Над 120 държави са подписали декларацията за подкрепа на реформите“, изтъкна министър Захариева. „Подкрепям призива на президента Тръмп и на генералния секретар Антонио Гутериш за по-малко бюрокрация, повече ефективност и близост до хората. От 2000 г. бюджетът се е увеличил два пъти“, каза още тя.

Срещата се организира по инициатива на САЩ. На нея бе подкрепена политическата декларация, изработена от група държави, поканени от САЩ – Канада, Китай, Германия, Индия, Индонезия, Япония, Йордания, Нигер, Руанда, Сенегал, Словакия, Тайланд, Великобритания и Уругвай.

Държавите са селектирани да представляват всички заинтересовани групи по реформата на ООН, което е положителна индикация за консенсус около очакванията за реформи от генералния секретар на ООН.

По време на срещата на високо равнище вицепремиерът Захариева разговаря с премиерите на Албания и Република Македония – Еди Рама и Зоран Заев, както и с колегите си от региона Никос Кодзиас (Гърция), Никола Димитров (Република Македония), Теодор Мелешкану (Румъния), Мария Пейчинович Бурич (Хърватия), както и с първия дипломат на Кралство Нидерландия Берт Кундерс.

- реклама -