Захариева: Отношенията между България и Русия са добри

„Отношенията между България и Русия са добри. Недопустимо е да се извършва шпионска дейност от руски дипломати на територията на България.“ Това заяви пред Нова ТВ външният министър Екатерина Захариева.

На въпрос дали напрежението между България и Русия се отразява на Балкански поток, тя заяви, че това е български проект и се работи по него. „Работим и по интерколектора в Гърция, по който трябва да дойде азербайджански газ. Целта е да има по-добра цена за българския бизнес на газ. Българският интерес е най-важен за нас. Енергетиката винаги е въпрос на национална сигурност“, отсече още тя.

Тя бе категорична, че САЩ е стратегически партньор за България.

„Целият свят се стреми към Западния модел на демокрацията, а ние все повече се притесняваме дали той е правилен. Западът, като че ли липсва като глобален играч в конфликтите. Различните остават“, каза още тя.

„Отношението към България е добро и се гледа с уважение към нас в ЕС. Не сме голяма икономическа сила и не сме с голяма военна мощ – най-важна е репутацията ни“, подчерта още Захариева.

По думите ѝ влизането в Еврозоната е разписано още при приемането на страната ни в ЕС.

„Най-богатите и най-интегрираните държави са Еврозоната. Ако искаме да сме част от тези, които вземат решенията  – то трябва да сме в Еврозоната. Левът отдавна е вързан за еврото. Няма никаква опасност“, обясни още министърът на външните работи.

„За януари месец 17 000 българи са подали и получили временен статут във Великобритания. Чакаме новата миграционна система и най-вероятно българите, които отиват след Брекзит там – ще са по нова точкова система“, обясни още тя.

Попитана дали се очакват още забрани за влизане на българи в САЩ, тя заяви, че няма информация, но те са казали, че ще има и отново ще са на висока позиция у нас.

 

- реклама -