Екатерина Захариева
сн. БГНЕС

Захариева: Очакваме отговор от РСМ за клеветническата кампания срещу България

Нещата станаха очевадни. Имаме черно на бяло договор на македонското правителство с този т.нар. институт в Словения. Информацията за взаимоотношенията им са публични. Те са видими в сайта на правителството в Скопие. Там е посочена и сумата за три годишния им договор, която кабинетът на РС Македония заплаща. Там са посочени и имената на трима от този институт, които са били съветници на премиера по време на предишния му мандат.

Това каза българският вицепремер и министър на външните работи Екатерина Захариева по повод скандалните писания на самообявилия се за международен институт, базиран в Любляна, ИФИМЕС. В последния си „анализ“ България и Германия са посочени като държави, които мафиотизират Европейския съюз, а канцлерът Анегела Меркел и нейната партия като „фен на нацизма“. На сайта на ИФИМЕС има множество снимки и информация за срещи на премиера Зоран Заев с ръководителите на института.

„Ние очакваме отговор от властите в РС Македония по този въпрос“, подчерта Захариева.

Тя съобщи, че при срещите си на четири очи с македонските представители им се казва да престанат с тази кампания, защото по този начин няма да постигнат нищо. Многократно сме им казвали: Престанете да финансирате международна кампания, която има за цел да очерни България. Няма да имате успех.

„Възмутена съм от поведението на българите, които са предавали страната си. Ние няма да правим компромис с националната ни сигурност. Считам, че обществото трябва да знае това. Дело с толкова голям обществен интерес трябва да бъде показано”, заяви Захариева във връзка разкриването на мрежата за нерегламентирано събиране на информация в полза на Москва, действала на територията на България.

Тъй като става дума за действащи офицери е трябвало задължително да бъде обявено публично, добавя тя.

„Разследването на службите се води от няколко месеца. Защитата на националния интерес и опазването на нашите държавни тайни е приоритет за нас“, каза още Захариева.

„Осем са вече руските дипломати, които са обявени за persona non grata. Това не е приятно, но друг изход няма. Всеки следващ също ще бъде обявен за такъв, ако не спазва правилата”, каза още Захариева.

По нейните думи тепърва ще бъде направен анализ за типа на информацията, която е била изнасяна от страната в посока Русия.

- реклама -