Екатерина Захариева, Министерство на външните работи, приоритети, външна политика съдебна реформа Радев позиция декларация венецуела

Захариева: Няма нужда от промяна на Договора ни с Македония заради името

Юридическото становище е, че Договорът за добросъседство между България и Македония не е необходимо да бъде изменян във връзка с името на западната ни съседка.

Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, която отговаря на актуални въпроси в парламентарната външна комисия. Захариева припомни, че де факто договорът е влязъл в сила преди четири месеца. И помоли да се даде малко време на мултидисциплинарната комисия, която в четвъртък ще има второ заседание.

Българският интерес е да има стабилни Западни Балкани, съответно стабилност и в Република Македония, коментира министър Захариева. Тя се надява резултатите от референдума в Република Македония да не са предпоставка за нестабилност.

Захариева каза, че избирателната активност за референдума е била ниска, но от тази активност все пак почти 610 хиляди граждани на Република Македония са казали „да“. Така че в ръцете на македонските политици е да решат какво да правят. Нека да видим какво ще стане другата седмица, допълни външният министър.

- реклама -