Захариева

Захариева: Няма да допуснем каквато и да е намеса във вътрешната ни политика

България и българското МВнР няма да позволят каквато и да е намеса, на която и да държава, във вътрешната политика, заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева от парламентарната трибуна.

Парламентът изслуша Екатерина Захариева по инициатива на „Обединени патриоти“. Тя трябва да разясни подробности пред относно изявлението на турския си колега Мевлют Чавушоглу, който намекна за намеса от страна на югоизточната ни съседка при приемането на Закона за вероизповеданията. Думите на Чавушоглу бяха изречени на предизборен митинг в град Текирдаг, а те доведоха до политически демарш на българското външно министерство пред турския посланик в София Хасан Улусой.

„И в изявлението на неговия говорител, и в неформален разговор с мен, Чауошоглу подчерта, че неправилно са приети думите му. Това е един вид извинение. Искам да вярвам, че такива изказвания няма да се случат повече в бъдеще и няма да попречат на нашите взаимоотношения“, каза Захариева от парламентарната трибуна.

Демаршът е най-острата реакция, която може да имаме

„Мисля, че беше достатъчно показателно реакцията на министерство на външните работи с доста тежки дипломатически мерки. Така че не, не мисля, че беше недостатъчно. Гърция например днес е казала, че няма да реагира на всяко изказване на Република Турция“, каза Захариева. Буквално преди часове има едно тежко изказване срещу Гърция.

„В зависимост от ситуацията в дипломацията се преценява кой е най-добрия начин за реакция. На мен като външен министър много ми се иска така ревностно да браним защитата на България и ненамесата във вътрешната политика от всяка друга държава. С Турция реагирахме адекватно, както винаги сме реагирали“, посочи още Захариева.

- реклама -