Захариева: Най-трудните преговори със Северна Македония остават на втори план

Най-трудните преговори със Северна Македония остават на втори план. Това коментира във Фейсбук бившият външен министър Екатерина Захариева след проведената днес среща между премиерите на България и западната ни съседка.

Ето какво още написа Захариева в социалната мрежа:

 

Ако трябва да обобщя пресконференцията на премиерите на България и на Република Северна Македония с едно изречение, то би било, че историята, промяната на учебните програми,

преустановяването на езика на омразата,

защитата на правата на македонските българи, реабилитацията на жертвите от комунизма, репресирани заради българското си самосъзнание и премахването на табели, съдържащи определения като окупатори, българи фашисти, остават на втори план.
Това са най-чувствителните и трудни за договаряне неща, но са де факто, сърцевината на Рамковата позиция и Декларацията на Парламента.

Договореното уж днес изпращане на нота

до ООН от РСМ за краткото име, не е договорено днес, а отне година и половина на колегите в Скопие.
Предстои да видим в замяна на какви отстъпки от наша страна. Може би отстъпката е – най-съществените за България неща да останат на втори план, както днес вече и двамата премиери декларираха. Премиерът на РСМ заяви:

„Историята ще бъде на втори план.“

Въпреки, че преди няколко дни МС отрече да се готви междуправителствено заседание след запитване от медии по повод пост на външния министър Османи, днес стана ясно, че такова ще има на 25 ти януари. На това заседание ще се договорят петте работни групи, които също не са новост, а са част от Договора от 2017г.

До 60 дни ще има Самолетна линия

София – Скопие. Това беше обявено от Кирил Петков. Не стана ясно кой ще е превозвачът и кой ще поеме разходите.
Изводът от посещението на премиера е, че няма нищо ново договорено, всички чувствителни за България неща остават на заден план. Новото българско правителство влезе в капана на Скопие да отчита псевдо напредък чрез множество срещи, заседания, обещания, без реално да върши нищо, а понякога дори и да се отрича от вече договореното.
- реклама -