танкер

Захариева: Либия отрича да има заповед за задържане на български кораби заради танкера „Бадр“

Спорът за либийския кораб е гражданско-правен и не трябва да повлияе на двустранните ни отношения. Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева пред Нова телевизия.

„На първо място няма нищо, което министерството крие. Още от началото Либийската страна с ноти е информирала българската чрез Министерство на външните работи. Разбира се, ние веднага сме предприели действия и сме информирали всички компетентни институции в България. На ниво директори са провеждани срещи през годината с либийската страна. От 21 декември, когато започват действията по смяна на екипажа на кораба, сме в постоянен контакт“, коментира министърът и допълни, че представител на Либия е бил в България.

Има ли действително ответна мярка?

Захариева коментира, че българската страна не е официално информирани за заповед от капитана, ръководител на Либийското пристанище, че български кораби ще бъдат задържани, каквато информация се появи в публичното пространство. „Не сме информирани официално за това нещо. Не успяхме да открием въпросната заповед на нито един от публичните канали за комуникация на либийската страна, нито на Министерство на външните работи, нито на съответното пристанище. Тогава, когато беше представителят тук, изрично го попитахме това вярно ли е и той отрече“, обясни Захариева.

Истанбулска конвенция Захариева Съвет "Външни работи"

Случаят е от края на 2017 година. Либийският танкер е бил принуден да смени името на кораба. На борда са се качили частни съдебни изпълнители и частна фирма, придружени от две държавни институции – „Морска администрация” и „Гранична полиция”. Флагът е сменен, а екипажът – изпратен в Либия.

Спор за 10 милиона долара

Случаят е свързан с изпълнително производство, образувано в Районен съд в Бургас. То е по искане на българско дружество, което има претенции за обезпечаване на свой дълг в размер на близо 10 милиона долара. Те са натрупани от търговско дружество, собственост на либийската държава.

С изпълнително дело е трябвало да бъде взето решение за смяна на собствеността на танкера. Въпреки че делото е било спряно със съдебен акт, частен съдебен изпълнител от Бургас е обявил танкера на  публичната продажба, в полза на българската фирма.

По-късно стана ясно, че въпросното ЧСИ е избягало в чужбина.

Тази сутрин вицепремиера бе категорична, че случката не трябва да влияе на двустранните отношения с Либия. „Имаме лош и горчив привкус от историята със задържаните български медицински сестри и лекар. Тъкмо са започнали да се подобряват отношенията, има български бизнес, който търгува и изнася за Либия. Това, което Министерство на външните работи прави, е да изясни казуса, да помогне за решаването му във възможно най-кратък срок“, коментира Захариева.

- реклама -