Захариева
сн. БГНЕС

Захариева: Кризата с коронавируса трябва да ни научи да си помагаме

„Кризата с коронавируса трябва да ни научи още повече да си помагаме един на друг, да бъдем отзивчиви и солидарни“. Това каза в интервю за БТА вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.

Със сигурност тази криза ще промени света, смята тя.

По природа съм оптимист и много се надявам, че Европа ще излезе от нея по-силна, допълни Захариева.

Само за последния месец МВнР е помогнало на 2300 наши сънародници да се завърнат в родината.

Вицепремиерът отново подчерта, че в тази безпрецедентна ситуация всеки сам носи отговорност за предприето пътуване, отговорност, както пред себе си, така и към близките и обществото. Ние не можем да спрем хората да търсят препитание в чужбина, но в същото време не можем и да им съдействаме, отбеляза Захариева.

Тя обясни, че българският дипломат в Хага, който събирал такса „коронавирус“ за български и чужди граждани в размер от 5 и 10 евро, е с прекратена задгранична командировка.

„Това не е малко наказание за един дипломат. След като бяха изпълнени всички технически процедури по освобождаване на наетото му жилище и организиране на транспорт, той ще се завърне окончателно от Нидерландия. В министерство вече е даден ход на процедура, която се разглежда от Дисциплинарния съвет в МВнР“, каза Захариева.

 

- реклама -