Захариева, резолюция, депутати, граждани,

Захариева: Когато държавата е представена само в черна краска, последиците ще са за българските граждани

„Приетата от ЕП резолюция за България е обективна. Там се посочва и напредъкът, и дефицитите, които ние самите знаем”.

Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева за Нова телевизия.

Тя изрази съжаление, че голяма част от политиците в страната ни се радват, когато сами разваляме репутацията си.  „Тревожи ме обаче не самата резолюция, очевидно е, че част от аргументите на инициаторите са политически. Нали опонентите ни не си представят, че след изборите, които предстоят, западните медии ще започнат да пишат само позитивни коментари за България? Трудно се изгражда репутация, лесно е да я разрушиш. Ще отнеме години, тя да се възстанови”, коментира още тя.

По думите й има какво още да се свърши в България по засегнатите теми в приетата резолюция.

„Ние знаем къде са проблемите ни. Неслучайно оценката на правителството е, че докладът е обективен. В него се посочват недостатъците и това, което трябва да свърши държавата”, посочи Захариева. И допълни: „Тогава, когато обаче мотивирано от български депутати основно се опитва да се представи държавата само в черна краска, каквато е резолюцията, последиците ще са за българските граждани”.

Вицепремиерът коментира и критиките на САЩ срещу изграждането на „Балкански поток“, както и срещу реализацията на проекта „Белене”.

„САЩ не за първи път изразяват позиция срещу проекти в Европа, които са свързани с доставка на руски газ. Това, което е важно за България е, че този проект се извършва по европейските правила. Това е проект, който ще донесе диверсификация на пътя на доставката. Българското правителство работи и е постигнало резултати в тази сфера на диверсификацията и на източника”, заяви Екатерина Захариева.

Според нея колкото повече възможности имаме, толкова по-евтин ще бъде газът. „Това е стремежът на българското правителство – да даде възможност да се избира източникът, от който ще купуваме, както и да имаме максимални гаранции, че няма да бъдем заобиколени като държава”, каза още тя.

„Знам за мнението на САЩ, но в крайна сметка ние сме суверенна държава, член на ЕС и спазваме техните правила”, категорична бе Захариева.

 

- реклама -
error: Съдържанието е защитено