Захариева, Стоев, предаване

Захариева и Стоев: България с тревога следи случващото се в Израел и ивицата Газа

В знак на приемственост бившият и новият външен министър излязоха с обща декларация за ситуацията в Израел.

Те осъдиха насилието и терора и призоваха за деескалиране на напрежението.

Екатерина Захариева отчете като голям успех на мандата си българското председателство, с което беше поставена темата за Западните Балкани в дневния ред на Европа.

Екатерина Захариева, Светлан Стоев

Новият министър Светлан Стоев очерта като приоритет организирането на изборите в чужбина, но без да се неглижират други значими външнополитически теми.

„С господин Стоев имах удоволствието да работя в министерството. Благодарение на него за българското председателство се говори и до днес. Аз много се радвам за избора на президента. Тук е важно да има човек с опит, който познава системата. Работата е отговорна и по време на избори поема отговорността за вота в чужбина“, каза Захариева.

С тревога наблюдаваме в последните дни опасната обстановка в Израел – допълни Екатерина Захариева.

Екатерина Захариева, Светлан Стоев

„Това общо изявление от името на двамата министри показва линията на приемственост. България следи с безпокойство ескалацията на напрежение в Израел. Осъждаме продължаващите ракетни атаки срещу цивилно население. Провокативният ракетен обстрел от Газа подлага на терор. Насилието и терора не са решение. Настояваме за незабавно деескалиране“, каза Светлан Стоев.

Рамковата позиция на България за РС Македония е приета с консенсус от всички политически сили в парламента. Ние нямаме оторизация да променяме тази позиция.

Каквото зависи от служебния кабинет и от министъра на външните работи ще бъде направено за продължаване на диалога. Това заяви служебният министър на външните работи Светлан Стоев.

Оттук нататък всичко е в ръцете на официалните представители на РСМ. Те са много насяно каква е българската позиция и не би трябвало да спекулират с това, че ще има някаква промяна през следващите 2-3 месеца докато трае това служебно правителство, добави още Светлан Стоев

Двамата си размениха подаръци в края на церемонията.

- реклама -