Екатерина Захариева, разделение, избори, ГЕРБ
Снимка: Кадър Нова телевизия

Захариева: Без обстоен анализ на специализираното правосъдие не можем да говорим за неговото закриване

Ние сме царе първо да откриваме нещо и после да го закриваме. За мен без обстоен анализ на специализираното правосъдие не можем да говорим за неговото закриване. Все още не сме видели нищо черно на бяло. За мен спецправосъдието свърши много работа.

Това заяви в предаването „Лице в лице“ по БТВ депутатът от ГЕРБ и бивш правосъден и външен министър Екатерина Захариева по повод идеите за закриване на специализираните прокуратура и съд. „Аз съм тотално объркана от обявените намерения на управляващите за съдебна реформа. Техните изказвания си противоречат.

Явно още спорят в коалицията и не могат да се разберат. Виждам и редица опасни предложения за реформа, които се хвърлят в общественото пространство.

Говоря за идеята полицай да може да ви повдига обвинения. В същото време не виждам нищо по темата за борба с корупцията.

В момента ставаме свидетели на много приказки в обществената среда по темата за съдебната реформа, но реално нищо не се случва.

От ГЕРБ няма как да кажем дали ще подкрепим определени проемни, защото не сме поканени на нито една среща, липсва всякакъв диалог и не сме видели нищо черно на бяло. виждаме само вредни идеи“, категорична бе тя.

„Президентът Радев не спира да хвърля недоказани обвинения в публичното пространство.

Това цели да се дискредитира ГЕРБ, но това ни прави много по-единни. Колегите вчера се опитаха да бъдат конструктивни, но президентът отново ни замеси и според нас това не трябваше да бъде първата реч на новоизбрания президент.

Ход за решаване на проблемите със Северна Македония има, но той няма как да се случи докато научаваме от медиите в Скопие и другите чуджи медии какво мисли да прави българското правителство.

Управляващите трябва ясно да обясняват и разясняват своите ходове. В никакъв случай не трябва да се остава на заден план езика на омразата и написаното в учебниците по история в Северна Македония.

Ако това продължава да се случва, няма как да решим проблемите между двете държави“, обяви още Екатерина Захариева.

- реклама -