Вървите Екатерина Захариева

Захариева: Българският национален интерес е Македония в НАТО и да започне преговори за ЕС

От национален интерес за България е Република Македония да бъде съюзник в НАТО и да започне преговори за присъединяване към ЕС. Това заяви в Брюксел вицепремиерът Екатерина Захариева.

Тя подчерта, че очаква и конкретни резултати от съвместната българо-македонска комисия, която беше създадена след подписването на Договора за сътрудничество и приятелство на 1 август 2017 г.

Захариева участва днес в заседанието на Съвет „Външни работи“ в Брюксел. Дневният ред на срещата бе фокусиран върху темите Западни Балкани, Украйна, Иран, Венецуела и сътрудничеството с Африканския съюз.

В последното за годината заседание Съветът направи преглед на резултатите от засиления фокус върху европейската перспектива на Западните Балкани, като потвърди високата оценка за ролята на Българското председателство. Срещата на върха и Дневният ред от София дадоха конкретен израз на ангажимента на ЕС към региона, а Република Македония и Албания получиха признание за индивидуалния си напредък.

Министрите направиха преглед на предизвикателствата, като подчертаха отговорността на политическите ръководства на страните от региона за прилагането на реформите и укрепването на добросъседските отношения. Отправен бе силен призив към Сърбия и Косово за въздържане от провокации и преодоляване на изоставането в диалога за нормализация на отношенията.

„България призова за започване на преговори за членство с Република Македония и Албания. Нашата страна обаче отправи и друг призив – добре е, че подписахме договора за приятелство с Република Македония, но много по-важно е изпълнението му. Изрично изискване на България е при преговорите за членство да се изпълняват всички поети ангажименти за добросъседство”, заяви след дискусиите вицепремиерът Захариева.

- реклама -