Захариева: България към момента не може да каже ДА на преговорната рамка за Северна Македония

Ние не можем да си затваряме очите и да се правим, че не виждаме, че има проблеми по изпълнение на договора с Македония. Това заяви външният министър Екатерина Захариева.

Все още не сме в състояние да одобрим преговорната рамка за Македония, заяви Захариева. Ние сме доброжелателни, но не може да правим компромиси, които ще продължават да водят до антибългарска кампания, това е позицията на българското правителство, уточни министър Захариева. За Скопие ще бъде голяма вреда да пропусне тази възможност.

„Трябва да се спазват добросъседските отношения с България. За съжаление наблюдаваме трайно и системно неспазване на Договора и не говоря само за историческата комисия. Имаме забележки по изпълнението и напредъка по важни инфраструктурни проекти като Коридор 8. Има случаи, в които се създават административни пречки пред български инвеститори, както и нежелание на Северна Македония да се придържа към за спазването на формулата за езика в договора”, каза още тя.

„Чуваме обвинения, че България не признава реалността. Ние я признаваме и то дори само с факта, че първи сме признали съществуването на държавата. В същото време обаче забелязваме, че незабелязването на историческата истина има отзвук в настоящето”, допълни Захариева.

- реклама -