Захари Бахаров и Радина Кърджилова грабнаха „Икар” за най-добър актьор и най-добра актриса

Радина Кърджилова беше обявена за най-добра актриса, Захари Бахаров – за най-добър актьор

В Световния ден на театъра по традиция у нас се връчват наградите „Икар”. 44-ата церемония се проведе в Народния театър „Иван Вазов”.

„Пияните“ от Иван Вирипаев на Явор Гърдев в Малък градски театър „Зад канала“ спечели „Икар-2018“ за най-добър спектакъл. Наградата излезе да вземе директорката на театъра Бина Харалампиева, но настоя Явор Гърдев също да се качи на сцената, „за да му направи любовно обяснение“ – нещо много рядко срещано между режисьори, по думите й.

„Едно от най-големите ми удоволствия през годината беше да работя с трупа – не щатна, а „спектаклообразуваща“ – в „Зад канала“, и в един спектакъл с един човек – в Театър 199. Така се получи баланс. Благодаря на театрите, на чудесната трупа на „Пияните“ и на изключителния солист Захари Бахаров“, каза Явор Гърдев.

„Тази вечер е много специална за нашата фамилия, какво ми остава освен да благодаря на така нареченото ми семейство, както казва героят ми“, пошегува се Захари Бахаров, като приемаше „Икар“-а за водеща мъжка роля за моноспектакъла „Чамкория“ по романа на Милен Русков, постановка на Явор Гърдев в Театър 199 „Валентин Стойчев“.

По-малкият му брат – Явор Бахаров, взе отличието за поддържаща мъжка роля – за „Редки тъпанари“ – криминална комедия по филма на Марио Моничели „Неизвестни извършители“ на Теди Москов в Русенския театър

Наградата за режисура получи Галин Стоев за „Танцът Делхи“ от Иван Вирипаев в Народния театър.

За участието си в постановката Радина Кърджилова бе отличена с „Икар – 2018“ за водеща женска роля. Нейният съпруг и колега Деян Донков изскочи на сцената да я поздрави, разцелува я и й благодари за милото същество, с което го е дарила – техния син Христо.

„Културата ни учи да прекрачваме собствените си граници, да преодоляваме различията, учи ни да сме свободни, учи ни на търпимост, от каквато днес има огромна нужда“, каза на церемонията Галин Стоев. „Да работим всички за това културата да запази истинския си смисъл“, призова своите колеги режисьорът.

За работата си в „Пияните“ и „Танцът Делхи“ Никола Тороманов заслужи „Икар“ за сценография

Наградата за майсторско техническо осъществяване е за „Франкенщайн“ от Ник Диър по романа на Мери Шели, постановка на Стайко Мурджев в Театър „София“.

София Бобчева бе отличена като най-добра актриса в поддържаща роля – за две превъплъщения в спектакли на Народния театър – „Чаровно лято с неизбежните му там неприятности /Чудаци/“ от Максим Горки на Красимир Спасов и „Танцът Делхи“.

Бурни ръкопляскания придружаваха видеоклипа с ролите на Иван Иванов в киното

Актьорът бе аплодиран дълго от всички присъстващи, изправени на крака, когато излезе на сцената, за да получи наградата „Икар“ за чест и достойнство. Той приемаше овациите с усмивка и поклони, изпращаше въздушни целувки и мълчаливо поздравяваше колеги и приятели в залата.

„Трогнат съм. Трудно говоря, затова ще говоря малко. Благодаря за вниманието – зарадвахте ме“, каза Иван Иванов. „Бъдете щастливи! Обичам ви, обичайте ме и вие!“, завърши развълнувано артистът.

Председателят на САБ Христо Мутафчиев поздрави Иван Иванов и честити празника на всички

Той припомни думите на предшественика си Стефан Илиев, който преди няколко години, като получи наградата за чест и достойнство, мрачно се пошегува: „Бъдете бодри, лошото е пред нас“.

„Знаете, че аз няма да кажа това. Бъдете бодри – животът е пред вас! Бъдете вдъхновени – театърът ви чака!“, каза Мутафчиев и честити наградите на отличените си колеги.

Министърът на културата Боил Банов връчи грамоти за най-успешен сезон – за високи постижения в театралния мениджмънт и в творческата дейност, на Театър 199 „Валентин Стойчев“ и на Сливенския куклен театър.

„Икар“ за дебют получиха актьорите Шахин Шехзен, Антоан Петров, Денис Хаят и Павел Емилов за „Ревизорът“ от Гогол на Нина Димитрова, продукция на Сатиричния театър „Алеко Константинов“ и НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“.

Асен Аврамов взе наградата за авторска музика за „Бесове“ по Достоевски на Иван Добчев в Театралната работилница „Сфумато“. Театрален художник спечели отличието за критически текст – Васил Рокоманов за „История на сценографията“, издание на Националната художествена академия.

Актьорският екип на „Авеню Q“ по оригиналната идея на Робърт Лопес и Джеф Маркс, постановка на Уест Хайлър /САЩ/ и Петър Кауков в Столичния куклен театър, беше награден за постижение в кукленото изкуство.

Най-добрият куклен спектакъл на „Икар-2018“ е „Парченцето“ по мотиви на Шел Силвърстийн, постановка на Веселин Бойдев в Бургаския куклен театър.

Наградата на АКТ-УНИМА – България /Асоциация на куклените театри – Международен съюз на куклените дейци/, беше връчена на режисьора Леонард Капон.

Победители в категорията съвременен танц и пърформанс са Ива Свещарова и Вили Прагер за Shamebox на „Брейн Стор Проджект“ и ДНК – НДК. Отличените за вариететно и атракционно изкуство са Калоян Павлов за спектакъла „Мистичен ритъм“ и Николай Коев за постижения в областта на „Кристал баланс“, за цирково изкуство – Васил Романов за цялостен принос.

„Златен глас“ – за актьорите в дублажа, получиха Даниела Йорданова за Маргарет Тачър в „Желязната лейди“ и Христо Узунов за Фома в „Мутра по заместване“.

Любомир Велев спечели отличието за съвременна българска музика за албума си Metamorphosis.

„Рамка“ на стилното тържество по награждаването бяха изпълненията на световноизвестния цигулар Минчо Минчев и неговия син и колега Николай Минчев. За празничното настроение допринесоха също примабалерината Марта Петкова, Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени.

В годината на първото българско европредседателство Националните награди „Икар“ бяха под мотото на Европейския съюз „Единни в многообразието“. Режисьор и сценарист на празничния спектакъл беше Стоян Радев, а сценограф – Мира Каланова. Шегите на водещите – актьорите Виктория Николова и Валентин Ганев, „се въртяха“ около политическата коректност и равнопоставеността на мъжете и жените – особено в театъра.

Източник: БТА

- реклама -