Белгия загуби икономика тероризъм атаки

Загубите от терористичните атаки в Белгия – 1 млрд. евро

Загубите на белгийската икономика от терористичните атаки на 22 март възлизат на 1 милиард евро, съобщи Министерството на икономиката.

В изследване на ведомството се казва, че точната ума на загубите е 935,2 млн евро. Най-много са пострадали хотелският, ресторантският и туристическият бизнеси, а също сферата на развлеченията, най-вече организирането на масови прояви – концерти, карнавали и спортни мероприятия.

Вицепремиерът и министър на икономиката на Белгия Крис Петерс обяви, че правителството прави всичко възможно, за да помогне на преприятията. Анализът обхваща периода от ноември 2015 година, след терористичните нападения в Париж.

В Брюксел е отчетено намаление на търговския оборот в размер на минимум 122,5 млн. евро за първото тримесечие на годината. Във Фландрия – 33 млн. и във Волония – 20 млн.евро. Като цяло приходите на държавата са паднали със 760 млн.евро. Загубите представляват 0,1% от БВП.

Жертвите на терора

На 22 март загинаха 32 човека. 16 загинаха при два взрива на международното летище „Завентем“, а други 16 станаха жертва на терористичния акт на станцията на метрото „Малбек“. 300 души бяха ранени.

Отговорност за взривовете пое Ислямска държава.

- реклама -